Photobucket

Tuesday, November 23, 2010

video nie betul2 menyayat hati

salam...entry kali nie aku letak video je...video nie khas untuk wanita.
kisah nie mmg sedih...sebagai rse tanggungjawab aku kepada masyarakat n sebagai wanita umno aku rase korg patut tonton....kejam x manusia zaman sekarang!


video
nauzubillahminzalik...
insaflah sblum terlambat....ingtlah kuatkn iman kita walu ape keadaan sekali pon...
ingat Allah selalu.


Monday, November 22, 2010

11 Perkara Penting Yang Perlu Kita Ketahui


Menjawab telefon,dan gunakan telinga kiri untuk mendengar kerana otak kita lebih dekat dengan telinga kiri.

Elakan minum kopi 2 kali dalam sehari,kerana kopi mengandungi kandungan kafein yang tinggi.

Elakan daripada meminum air sejuk apabila memakan pil.

Elakan mengambil makanan berat selepas pukul 5 petang.

Kurangkan pengambilan makanan yang berminyak.

Banyakkan meminum air kosong di waktu pagi,kurangkan meminum air kosong pada waktu malam.

Jauhkan diri anda dari pengecas telefon bimbit.

Jangan gunakan headphone/earphone pada jangka masa yang lama.

Waktu tidur yang sebaik-baiknya ialah pada pukul 10 malam hingga 6 pagi.

Jangan terus tidur selepas memakan ubat.

Apabila bateri telefon bimbit hampir habis anda dinasihatkan tidak menjawab atau membuat panggilan kerana pada waktu itu,radiasi pada telefon bimbit ialah seribu kali ganda daripada biasa.

itu saja tips untuk hari nie!(renung2kan)

cite ku blan inie...

assalammualaikum......
nie cite akulah klu sapa nk bce2 lah....klu xnk tu klu rse x best tu x yah bca n jgn dok komen merepek2.....blog nie persenal.....x yah nk comen lebih2....it is my life!!

hmm...nk cte ape?? ape je yg terlintas dlm otak aku lah...waktu aku menaip nie...

raya haji bru nie paling best!! sbb dapat beraya kt hospital...
abah aku dh kuar hospital bru2 ni dkt 3 minggu die dok lam tu... lepas pembedahan kli kedua doktor kta die dh dibenarkan pulang esoknye,,,,

best lak dok hospital rse cm nk g lg je...huhu

harinie 22/11/2010-aku dh hbis exam untuk last paper 'management infomation system'.subjek cik sarah. tinggal lg satu subjek je lg,,,yaitu final projek. portal aku yg lagi 30% nk siap sepenuhnye...harap dapat siapkan dlm mase yg ditetapkan. hari isnin dh nk kne present kne wat yang terbaik!! sbb dh last2 nie..huhu

lagi satu minggu je nk abis nk ucap "BYE-BYE" kt TM Taiping nie...huhuhu
suka pon ade...tp sedih pon ade...harap2 hari2 terakhir nk abis stdy nie lg bermakna
dan knangan tu leh igat sampi bla2...be happy! fara... 'dalam suka :) ada duka :('
yelah sapa x sedih kn nk tinggal kwn2, nk tinggal tempat stdy rase kejap je blaja dh 2 thun stegah dh...rse paling lme sem 1 lah..ble dh masuk sem 2 3 dh rse mkin cepat2...mse berlalu
dlm banyak2 sem, sem 2 pling best sbb banyak kenangan time tu,,n dlm banyak2 sem, sem yang pling pandai sem 3 lah sbb leh dapt poiter 3.2..hehe...lpas tu dh menurun...tp seb bek leh nek blik harap2 lek dapt 3 poiter ke atas sem nie...huhu
itu je lah cite bln inie nnt2 aku update lg dh ngantuk lah sok nk kne g jmpe kauselor lah...masalah peribadi betul....pe nk cite ntah! huhu....merapu jew :P (tata!)

Sunday, November 14, 2010

lapaaaaa!!!!!!!!!!!

Hai lapanye...........................

ble lar nk leh mkn ek.....
hari ni kte ckp pasal mkn jelah ape nk makn hari nie??http://www.emocutez.com
memandangkan hari nie aku x mkn ape aku terpaksa lah bli kt kedai pakcik buger dpn kolej aku ni ha......tp aku lapa nasi lah hmmm....kne bli nasi gk nie,,,kt situ ade jual nasi lemak je.....xpelah janji kenyang!http://www.emocutez.com

sebut pasal nasik lemak korg taw x knp org dlu2 letak
timun dalam nasik nie...sbb nye,,,nasik lemak tu kn berlemak, ble berlemak kolesterol mestilah tinggi,, jd untuk mengimbangkan kolesterol tu lepas mkn nasik lemak mkn lah timun k!...huhu..
jgn buang plak...sbbnye ade gk sesetengah org yg x suka mkn timun tul x?http://www.emocutez.com


inie ape lak?? huhu buger laa...
sedapnye buger, tp buger x leh mkn selalu la...
babnya die banyak karbohidrat...
korg taw sebiji buger tu ibarat mkn sepinggan nasi...
jd jgn la mkn slalu...
bende nie bkn nk peringatkn korg just peringat diri sendiri je...huhu

hah! ini lak pizza...
lme x mkn piza buatan sendiri...rindu nk mkn..huhu
blik nnt nk try bt r,,dh lme tingal nnt lupe lak..hahahttp://www.emocutez.com


entry time nie nk cite ckit bab kesihatan...
disebabkan kesibukkan kita berkerja atau belajar kita jd lupa untuk menjaga kesihatan kita. walaupon kita tahu kesihatan tu penting!...nnt ble dh kene penyakit bru lah rase nk insaf kan...disini sya menyeru kpd sume warga x kire knak2,remaja,dewasa,@warga tua...untuk sentiasa mengambil berat tentang makanan yg kite ambil...jd diharap tips2 artikal sebegini dpt menjadi panduan kepada semua.....
http://www.emocutez.com

KESIHATAN adalah sesuatu yang amat berharga dalam dunia masa kini yang terdedah dengan berbagai ancaman penyakit dan masalah kesihatan. Punca utama musibah ini adalah hasil dari gaya hidup yang tidak sihat serta amalan pemakanan yang tidak bijaksana.

Piramid makanan sangat membantu dalam pemilihan makanan berkhasiat

Pemilihan pemakanan yang tidak bijaksana akan mendedahkan manusia kepada pengumpulan bahan kimia, toksik, racun di dalam tubuh badan. Malah yang lebih dahsyat, manusia sudah mengamalkan makanan luar tabii dengan menzalimi berbagai jenis haiwan yang bukan tergolong sebagai haiwan yang boleh dimakan. Apakah “SARS” juga turun sebagai “bala” yang disebabkan amalan pemakanan yang zalim ?

Justeru…..kembalilah kepada pemakanan semulajadi dan berfitrah. Amalkanlah gaya pemakanan sihat.

TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT

1. Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.


2. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya “Bismillah” dan menyudahi dengan “Alhamdulillah”.http://www.emocutez.com

3. Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.http://www.emocutez.com

4. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.http://www.emocutez.com


5. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan.


6. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol.


7. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.


8. Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.


9. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.


10. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagihttp://www.emocutez.com


11. Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.


12. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda..

Sekiranya anda mampu untuk mengamalkan kesemua perkara di atas, anda telah dapat menunaikan kewajipan iaitu menjaga kesihatan tubuh badan yang dikurniakan oleh Allah SWT.http://www.emocutez.com


Sunday, November 7, 2010

suke duka dlm seminggu...

Assalammualaikum W.T.B

hari nie baru berkesempatan nk bukak blog nie, dh lme x jengok. minggu lepas banyak kenangan cabaran dan dugaan yg datang. ade yg manis n ade yg pahit, tp aku tetap tabah menghadapinye.

aku nk cite manisnye dulu lah erk, tanggal 2/11/2010 ari selasa-aku bertemu ngan sorg jejake, km kwn dlm YM je x sangke lak nk jmpe btul2, walu pon aku yg rancang huhu...fist aku rancang nk jmpe kt tasik, kedua pon same, n ketiga kt TM jelah, haha....tp sygnya aku xde feel kt die lah, mungkin aku masih sygkn x bf aku kot, hmmm...die x lah hemsem pon tp die baik, kadang2 die ok N kdang2 tu jiwang sgt, kadang2 aku nek muntah dgr die bicare, huhu....sumenye mungkin sebb aku masih blum dpt menerima kehadiran die dlm hidupku kot. walucmne pon aku kne cube untuk berkawan gn die secara SERIUS, sbbnye aku nk lari dri seseorg huhuhu....kadang dipikirkan lebih bek single dr berpunye, sbb nye xde rase terkokong kn hahax...sbb tu aku xnk layan die sgt, sbb die asyik ajak jumpe3!!! perhhh...pening aku. banyak keje len g aku nk bt taw, bkn nk pikir pasl die je, tp die nie jenis memahami. klu laki len rasenye, ermm....mybe msg x renti2 berbunyi lar jawabnye,,,haha....

nie nk cite pasal yg pahit lak, korg nk taw,,,ari khamis tu aku nk balik, pastu roomate aku nk ikot, ok xpelah. then aku pon anta msg kt my mum sbb nye aku x cukup kredit nk call huhu...adik aku call blik die cakp klu kakk aku amik nek moto xpe ke. sbb nye abah aku x sihat, aku sebenarnye x kisah pon tp aku cakap lah kawan aku nk ikot, adik aku cakp nnt die tpon blik. pstu mak aku call, die cakp cepat siap dh smpi changkt jering dh, aku pon g taw kwn aku suh siap cpat nnt abah aku nk mai amik. pastu aku turun bwah ngan membe aku tu...then aku tgok mak gan abah je ade, aku sangkekan abah aku sakit biase2 je, pastu abah aku nk p toilet. aku ckp kt masjid ade lar tandas, pastu smpi kt masjid abh turun p tandas. aku tnye mak aku abah sakit perut ker, mak aku cakp abah sakit dh seminggu dh, abah x p keje. amik mc je, yeke..x taw plak aku abah sakit lama cmtu, mlm tu abg aku blik..erm aku mls nk cite panjg2 lah dipekdekkn..hari sbtu ritu abg aku bwak abah pg TMC Taiping Medical Center. tempat tu abah pnah masuk dh duk 2 @ 3 hari cmtu, mak aku yg jage gk time tu. biasa lah tempat tu swasta klu nk harapkan kerajaan lmbt lh nk sembuh. kene bt temu janji pe sume. pastu tgh hari tu abg aku call die ckp penyakit abah dh dpt dikesan abah kene bt pembedahan segera, terkejut jugak aku time tu. abah aku sakit usus tersumbat mcam tulah aku pon x taw sgt. abg aku ckp dkt TMC nie x cukup peralatan then nnt ambulans amik bwk p hospital besar taiping. owh xpelah yg penting penyakit tu leh sembuh. hari ahad pagi2 lg aku gn adik beradik aku termasuk kawn aku kne gerak pg hospital taiping, abg aku yg bawak. mak aku cakp abah kemungkinan kne wat operation pg tu jugk. dlm kerete pon msing2 senyap, melayan perasaan sendiri risau dan sebagainya. papepon km berdoa agar sumenya berjalan lancar dan selamat. sampi kt hospital kami tunggu kt luar wad tengok abah sume masuk sorg2 x leh masuk ramai2, sbb time tu bkn waktu melawat. duduk dkt wad 18 tu mmg lawak sbbnye berhampiran gn wad pesakit mental , hahaha...pg2 lag dh dgr dorg menyanyilah mcm2 sbbye dorg x mkn ubat lg kot,,huhu...ade gk kte2 dorg tu menyakitkan hati ade jgk yg kelakar, tp terhibur, kadang2 memekak gak dengr..huhuhu..papejelah! nie nk smbung pasl abah aku sakit ni, doktor cakp abah aku nk kne badah dlm kul 11 cmtu memandagkan dh x bape ramai. yg kne bedah hari tu sbb tu dipercepatkan. waktu abg kakak aku anta adik aku pg ipoh sbb die nk kne nek bas balik ke banting, selangor. aku tinggal ngan adik gn mak je kt situ dlm kul 11 cm tu lepas bt x-ray abah dh kne masuk ke wad bedah dh...time nk masuk tu mmg sedih gle aku dh mengeluarkan air mata waluppon dh cube menahan kesedihan. sbbnye mak n adik aku menangis gak. lepas abah masuk mak aku suh aku amik surah yasin dlm laci abah. mak akupon selak2 tp mak aku x dapt nk bace last2 mak aku suh aku bace, aku pon bace time tu aku bce dengan sedih sekali, tp aku cube habiskan bacaan yasin tersebut.org2 dkt situ sume memandang km degan penuh tanda tanya? tp aku teruskan juga. smbil menungu abah kt luar bilik pembedahan tu aku mmg x senang duduk mak aku suh bli makanan aku pon pg gn adik aku, bli kopoklh bli air lah mcm2..huhu...kadang2 km pg solat ke surau, smpilah pukul 4.00 ptg baru abah aku sedar...dn dapat dikeluarkan dr blik pembedahan. syukur alhamdulillah abah aku selamat..cume skang die masih ade dlam wad supaya die benar2 sembuh. kesian gak kt mak aku kne jge abah siang mlm...sbbye abah aku x biasa gn org len, klu gn abg aku pon die x ckp sgt huhu...ptg tu mmg ramai lah yg melawat abh aku...baik kawan2 mahupon sedara mara.aku duduk situ smpi ke mlm baru blik..lam kul 9.30 cmtu..abg aku ckp kemungkinan harinie die nk datang amik tunggu jelah ek..huhu.papepon semoge abh aku cepat sembuh! dan leh berjalan seperti biasa.