Photobucket

Tuesday, November 23, 2010

video nie betul2 menyayat hati

salam...entry kali nie aku letak video je...video nie khas untuk wanita.
kisah nie mmg sedih...sebagai rse tanggungjawab aku kepada masyarakat n sebagai wanita umno aku rase korg patut tonton....kejam x manusia zaman sekarang!


nauzubillahminzalik...
insaflah sblum terlambat....ingtlah kuatkn iman kita walu ape keadaan sekali pon...
ingat Allah selalu.


Monday, November 22, 2010

11 Perkara Penting Yang Perlu Kita Ketahui


Menjawab telefon,dan gunakan telinga kiri untuk mendengar kerana otak kita lebih dekat dengan telinga kiri.

Elakan minum kopi 2 kali dalam sehari,kerana kopi mengandungi kandungan kafein yang tinggi.

Elakan daripada meminum air sejuk apabila memakan pil.

Elakan mengambil makanan berat selepas pukul 5 petang.

Kurangkan pengambilan makanan yang berminyak.

Banyakkan meminum air kosong di waktu pagi,kurangkan meminum air kosong pada waktu malam.

Jauhkan diri anda dari pengecas telefon bimbit.

Jangan gunakan headphone/earphone pada jangka masa yang lama.

Waktu tidur yang sebaik-baiknya ialah pada pukul 10 malam hingga 6 pagi.

Jangan terus tidur selepas memakan ubat.

Apabila bateri telefon bimbit hampir habis anda dinasihatkan tidak menjawab atau membuat panggilan kerana pada waktu itu,radiasi pada telefon bimbit ialah seribu kali ganda daripada biasa.

itu saja tips untuk hari nie!(renung2kan)

cite ku blan inie...

assalammualaikum......
nie cite akulah klu sapa nk bce2 lah....klu xnk tu klu rse x best tu x yah bca n jgn dok komen merepek2.....blog nie persenal.....x yah nk comen lebih2....it is my life!!

hmm...nk cte ape?? ape je yg terlintas dlm otak aku lah...waktu aku menaip nie...

raya haji bru nie paling best!! sbb dapat beraya kt hospital...
abah aku dh kuar hospital bru2 ni dkt 3 minggu die dok lam tu... lepas pembedahan kli kedua doktor kta die dh dibenarkan pulang esoknye,,,,

best lak dok hospital rse cm nk g lg je...huhu

harinie 22/11/2010-aku dh hbis exam untuk last paper 'management infomation system'.subjek cik sarah. tinggal lg satu subjek je lg,,,yaitu final projek. portal aku yg lagi 30% nk siap sepenuhnye...harap dapat siapkan dlm mase yg ditetapkan. hari isnin dh nk kne present kne wat yang terbaik!! sbb dh last2 nie..huhu

lagi satu minggu je nk abis nk ucap "BYE-BYE" kt TM Taiping nie...huhuhu
suka pon ade...tp sedih pon ade...harap2 hari2 terakhir nk abis stdy nie lg bermakna
dan knangan tu leh igat sampi bla2...be happy! fara... 'dalam suka :) ada duka :('
yelah sapa x sedih kn nk tinggal kwn2, nk tinggal tempat stdy rase kejap je blaja dh 2 thun stegah dh...rse paling lme sem 1 lah..ble dh masuk sem 2 3 dh rse mkin cepat2...mse berlalu
dlm banyak2 sem, sem 2 pling best sbb banyak kenangan time tu,,n dlm banyak2 sem, sem yang pling pandai sem 3 lah sbb leh dapt poiter 3.2..hehe...lpas tu dh menurun...tp seb bek leh nek blik harap2 lek dapt 3 poiter ke atas sem nie...huhu
itu je lah cite bln inie nnt2 aku update lg dh ngantuk lah sok nk kne g jmpe kauselor lah...masalah peribadi betul....pe nk cite ntah! huhu....merapu jew :P (tata!)

Sunday, November 14, 2010

lapaaaaa!!!!!!!!!!!

Hai lapanye...........................

ble lar nk leh mkn ek.....
hari ni kte ckp pasal mkn jelah ape nk makn hari nie??http://www.emocutez.com
memandangkan hari nie aku x mkn ape aku terpaksa lah bli kt kedai pakcik buger dpn kolej aku ni ha......tp aku lapa nasi lah hmmm....kne bli nasi gk nie,,,kt situ ade jual nasi lemak je.....xpelah janji kenyang!http://www.emocutez.com

sebut pasal nasik lemak korg taw x knp org dlu2 letak
timun dalam nasik nie...sbb nye,,,nasik lemak tu kn berlemak, ble berlemak kolesterol mestilah tinggi,, jd untuk mengimbangkan kolesterol tu lepas mkn nasik lemak mkn lah timun k!...huhu..
jgn buang plak...sbbnye ade gk sesetengah org yg x suka mkn timun tul x?http://www.emocutez.com


inie ape lak?? huhu buger laa...
sedapnye buger, tp buger x leh mkn selalu la...
babnya die banyak karbohidrat...
korg taw sebiji buger tu ibarat mkn sepinggan nasi...
jd jgn la mkn slalu...
bende nie bkn nk peringatkn korg just peringat diri sendiri je...huhu

hah! ini lak pizza...
lme x mkn piza buatan sendiri...rindu nk mkn..huhu
blik nnt nk try bt r,,dh lme tingal nnt lupe lak..hahahttp://www.emocutez.com


entry time nie nk cite ckit bab kesihatan...
disebabkan kesibukkan kita berkerja atau belajar kita jd lupa untuk menjaga kesihatan kita. walaupon kita tahu kesihatan tu penting!...nnt ble dh kene penyakit bru lah rase nk insaf kan...disini sya menyeru kpd sume warga x kire knak2,remaja,dewasa,@warga tua...untuk sentiasa mengambil berat tentang makanan yg kite ambil...jd diharap tips2 artikal sebegini dpt menjadi panduan kepada semua.....
http://www.emocutez.com

KESIHATAN adalah sesuatu yang amat berharga dalam dunia masa kini yang terdedah dengan berbagai ancaman penyakit dan masalah kesihatan. Punca utama musibah ini adalah hasil dari gaya hidup yang tidak sihat serta amalan pemakanan yang tidak bijaksana.

Piramid makanan sangat membantu dalam pemilihan makanan berkhasiat

Pemilihan pemakanan yang tidak bijaksana akan mendedahkan manusia kepada pengumpulan bahan kimia, toksik, racun di dalam tubuh badan. Malah yang lebih dahsyat, manusia sudah mengamalkan makanan luar tabii dengan menzalimi berbagai jenis haiwan yang bukan tergolong sebagai haiwan yang boleh dimakan. Apakah “SARS” juga turun sebagai “bala” yang disebabkan amalan pemakanan yang zalim ?

Justeru…..kembalilah kepada pemakanan semulajadi dan berfitrah. Amalkanlah gaya pemakanan sihat.

TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT

1. Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.


2. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya “Bismillah” dan menyudahi dengan “Alhamdulillah”.http://www.emocutez.com

3. Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.http://www.emocutez.com

4. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.http://www.emocutez.com


5. Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan.


6. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol.


7. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.


8. Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.


9. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.


10. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagihttp://www.emocutez.com


11. Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.


12. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda..

Sekiranya anda mampu untuk mengamalkan kesemua perkara di atas, anda telah dapat menunaikan kewajipan iaitu menjaga kesihatan tubuh badan yang dikurniakan oleh Allah SWT.http://www.emocutez.com


Sunday, November 7, 2010

suke duka dlm seminggu...

Assalammualaikum W.T.B

hari nie baru berkesempatan nk bukak blog nie, dh lme x jengok. minggu lepas banyak kenangan cabaran dan dugaan yg datang. ade yg manis n ade yg pahit, tp aku tetap tabah menghadapinye.

aku nk cite manisnye dulu lah erk, tanggal 2/11/2010 ari selasa-aku bertemu ngan sorg jejake, km kwn dlm YM je x sangke lak nk jmpe btul2, walu pon aku yg rancang huhu...fist aku rancang nk jmpe kt tasik, kedua pon same, n ketiga kt TM jelah, haha....tp sygnya aku xde feel kt die lah, mungkin aku masih sygkn x bf aku kot, hmmm...die x lah hemsem pon tp die baik, kadang2 die ok N kdang2 tu jiwang sgt, kadang2 aku nek muntah dgr die bicare, huhu....sumenye mungkin sebb aku masih blum dpt menerima kehadiran die dlm hidupku kot. walucmne pon aku kne cube untuk berkawan gn die secara SERIUS, sbbnye aku nk lari dri seseorg huhuhu....kadang dipikirkan lebih bek single dr berpunye, sbb nye xde rase terkokong kn hahax...sbb tu aku xnk layan die sgt, sbb die asyik ajak jumpe3!!! perhhh...pening aku. banyak keje len g aku nk bt taw, bkn nk pikir pasl die je, tp die nie jenis memahami. klu laki len rasenye, ermm....mybe msg x renti2 berbunyi lar jawabnye,,,haha....

nie nk cite pasal yg pahit lak, korg nk taw,,,ari khamis tu aku nk balik, pastu roomate aku nk ikot, ok xpelah. then aku pon anta msg kt my mum sbb nye aku x cukup kredit nk call huhu...adik aku call blik die cakp klu kakk aku amik nek moto xpe ke. sbb nye abah aku x sihat, aku sebenarnye x kisah pon tp aku cakap lah kawan aku nk ikot, adik aku cakp nnt die tpon blik. pstu mak aku call, die cakp cepat siap dh smpi changkt jering dh, aku pon g taw kwn aku suh siap cpat nnt abah aku nk mai amik. pastu aku turun bwah ngan membe aku tu...then aku tgok mak gan abah je ade, aku sangkekan abah aku sakit biase2 je, pastu abah aku nk p toilet. aku ckp kt masjid ade lar tandas, pastu smpi kt masjid abh turun p tandas. aku tnye mak aku abah sakit perut ker, mak aku cakp abah sakit dh seminggu dh, abah x p keje. amik mc je, yeke..x taw plak aku abah sakit lama cmtu, mlm tu abg aku blik..erm aku mls nk cite panjg2 lah dipekdekkn..hari sbtu ritu abg aku bwak abah pg TMC Taiping Medical Center. tempat tu abah pnah masuk dh duk 2 @ 3 hari cmtu, mak aku yg jage gk time tu. biasa lah tempat tu swasta klu nk harapkan kerajaan lmbt lh nk sembuh. kene bt temu janji pe sume. pastu tgh hari tu abg aku call die ckp penyakit abah dh dpt dikesan abah kene bt pembedahan segera, terkejut jugak aku time tu. abah aku sakit usus tersumbat mcam tulah aku pon x taw sgt. abg aku ckp dkt TMC nie x cukup peralatan then nnt ambulans amik bwk p hospital besar taiping. owh xpelah yg penting penyakit tu leh sembuh. hari ahad pagi2 lg aku gn adik beradik aku termasuk kawn aku kne gerak pg hospital taiping, abg aku yg bawak. mak aku cakp abah kemungkinan kne wat operation pg tu jugk. dlm kerete pon msing2 senyap, melayan perasaan sendiri risau dan sebagainya. papepon km berdoa agar sumenya berjalan lancar dan selamat. sampi kt hospital kami tunggu kt luar wad tengok abah sume masuk sorg2 x leh masuk ramai2, sbb time tu bkn waktu melawat. duduk dkt wad 18 tu mmg lawak sbbnye berhampiran gn wad pesakit mental , hahaha...pg2 lag dh dgr dorg menyanyilah mcm2 sbbye dorg x mkn ubat lg kot,,huhu...ade gk kte2 dorg tu menyakitkan hati ade jgk yg kelakar, tp terhibur, kadang2 memekak gak dengr..huhuhu..papejelah! nie nk smbung pasl abah aku sakit ni, doktor cakp abah aku nk kne badah dlm kul 11 cmtu memandagkan dh x bape ramai. yg kne bedah hari tu sbb tu dipercepatkan. waktu abg kakak aku anta adik aku pg ipoh sbb die nk kne nek bas balik ke banting, selangor. aku tinggal ngan adik gn mak je kt situ dlm kul 11 cm tu lepas bt x-ray abah dh kne masuk ke wad bedah dh...time nk masuk tu mmg sedih gle aku dh mengeluarkan air mata waluppon dh cube menahan kesedihan. sbbnye mak n adik aku menangis gak. lepas abah masuk mak aku suh aku amik surah yasin dlm laci abah. mak akupon selak2 tp mak aku x dapt nk bace last2 mak aku suh aku bace, aku pon bace time tu aku bce dengan sedih sekali, tp aku cube habiskan bacaan yasin tersebut.org2 dkt situ sume memandang km degan penuh tanda tanya? tp aku teruskan juga. smbil menungu abah kt luar bilik pembedahan tu aku mmg x senang duduk mak aku suh bli makanan aku pon pg gn adik aku, bli kopoklh bli air lah mcm2..huhu...kadang2 km pg solat ke surau, smpilah pukul 4.00 ptg baru abah aku sedar...dn dapat dikeluarkan dr blik pembedahan. syukur alhamdulillah abah aku selamat..cume skang die masih ade dlam wad supaya die benar2 sembuh. kesian gak kt mak aku kne jge abah siang mlm...sbbye abah aku x biasa gn org len, klu gn abg aku pon die x ckp sgt huhu...ptg tu mmg ramai lah yg melawat abh aku...baik kawan2 mahupon sedara mara.aku duduk situ smpi ke mlm baru blik..lam kul 9.30 cmtu..abg aku ckp kemungkinan harinie die nk datang amik tunggu jelah ek..huhu.papepon semoge abh aku cepat sembuh! dan leh berjalan seperti biasa.

Sunday, October 31, 2010

hanya kami....

SALAM...
kawan2 chat ker....?hehe.....
x taw nk merepek ape nie....sbb x mkn kerepek agknye...haha
ermmm....tp hari nie best gak r hidup ku...sbb dapat kuar gn akma bersiar2 di taman tasik...
mmg best cuaca sejuk....time2 sejuk pon leh kitorg mkn aiskrim.......huhuhu....nk x tgok gmba km...klu x nkpon tgok gk lah erk.......tp yg x best ade something yg aku rancang x jd....hmmm...x pelah ade rezki adelah....papepon tetap best!!! :)

Monday, October 25, 2010

Bace lar ................

Assalamualaikum...

Wahai sahabat² seagama denganku…

Tolonglah ambil masa 3 minit untuk membaca note ini....

3 Minit je, tak lama pun..

Mungkin ada yg pernah baca kisah ni tapi tak salah kalau kita ingatkan sekali lagi..

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....

Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...

tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..

tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun...

lalu salah seorang lelaki tu bertempik "

"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"

Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri....

daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 40 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu...

Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:

"Ok Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat"....

Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah....

Macammana..

adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. selain terhibur anda Fikirkanlah...

"Lawak kan, dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 40 yg betul-betul BERIMAN... "

"Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya...

kedua lelaki hanya membawa mesin-gun..

dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang..

amat lemah..

baru kena ugut terus lari lintang pukang..

lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."

"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang jumaat..

tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje..

bile time sembahyang raya..."

"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran"

"Lawak kan, berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"

"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai..

tak cukup masa..

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama Lawak kan???

Kenapa?

gelak tu kan realiti?

Wallahualam…

Sunday, October 24, 2010

renung-rebungkan


SAMA-SAMALAH KITA MENGHAYATINYA...........





Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s

Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil
berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.


Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya...

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka..

Saturday, October 23, 2010

Kata-kata Motivasi

Fahami dan hayatilah setiap kata-kata peransang ini semoga anda
dapat menyemarakkan semangat ingin terus berusaha dalam
merealisasikan impian anda.

Sesiapa yang mempunyai kebolehan akan berjumpa landasan yang tepat.

- Charles Cahier

Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.

- Charles Cahier

Semua yang dicapai oleh manusia dan yang gagal dicapai olehnya
adalah kesan langsung pemikirannya.
- James Allen

Menyimpang seinci, rugi seribu batu.

- Peribahasa Cina

Rahsia kejayaan adalah ketekalan matlamat.

- Benjamin Disraeli

Perbaiki diri anda, tetapi jangan jatuhkan orang lain.

- I. Salanter Lipkin

Pengiktirafan dan ganjaran datang kepada mereka yang menunjukkan
kualiti yang baik dalam perbuatannya.
- Aristotle

Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya.

- Albert Camus

Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.

- Marcus Aurelius

Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah.

- Jose Joaquin Olmedo

Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan
kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang pentingialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat.
- Joseph Conrad

Manusia tidak merancang untuk gagal, mereka gagal untuk merancang.

- William J. Siegel

Minda yang mahu akan memudahkan perjalanan yang susah.

- Philip Massinger

Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah.

- Lao Tze

Kegagalan adalah asas kemenangan

- Lao Tze

Jika tujuan anda jelas, anda boleh mencapainya dengan mudah.

- Lao Tze

Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding
kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.
- Flower A. Newhouse

Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang.

- Samuel Johnson

Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya
dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang.
- Cecil B. DeMille

Jika anda mahu membuat sesuatu, anda akan cari jalan. Jika anda
tidak mahu membuat sesuatu, anda akan cari alasan.
- Peribahasa Arab

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.

- Peribahasa Melayu

Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras
dengan tindakannya.
- Confucius

Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah

melakukan satu kesalahan lagi.

Sunday, October 17, 2010

PANDUAN TIDAK ANGKUH & SOMBONG..

Beberapa panduan Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui.

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan di dalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memeluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah.

Thursday, October 14, 2010

Bace lar....klu sudi

KHAS UNTUK LELAKI. =)

cerite nie copy paste dari blog org...ahakz(jgn mare)

Dia terlalu sayangkan aku. Itu yang aku sangat pasti. Atas sebab itu aku rasa terlalu selesa kerana aku yakin dia tak kan meninggalkan aku. Dia sanggup mengetepikan kepentingan diri sebab nak menjaga hati aku. Sering aku biarkan dia memujuk dirinya sendiri bila dia merajuk. Buat apa aku nak pening-pening pujuk dia kalau dia sendiri akan kembali padaku dan meminta maaf atas keterlanjuran sikapnya sendiri. Sebarang perselisihan, dia yang akan mengalah dan dia akan menyalahkan dirinya sendiri walaupun jelas memang salahku.

Dia wanita yang rela berkorban apa sahaja kecuali satu, dia tak mahu dirinya disentuh sebelum kami memiliki ikatan yang sah . Dan atas sebab yang satu itu aku rasa dia perempuan yang membosankan. Nak pimpin tangan pun tak boleh. Apatah lagi nak peluk. Ada pun bergesel bahu itu pun sebab aku yang sengaja. Sampai satu tahap aku rasa dia sangat membosankan. Aku cemburu tengok kawan-kawan aku boleh pegang tangan awek diorang. Tapi aku? Bila aku cakap macam tu, dia cuma senyum dan cakap pada aku, “Belum tentu perempuan yang sentuh boyfriend dia tu sayang boyfriend dia lebih dari saya sayang awak… Belum tentu perempuan tu ada masa susah senang boyfriend dia macam saya ada untuk awak…

Yang nyata, aku langsung tak setuju jawapan dia tu. Aku tengok pasangan lain bahagia, sudah tentu girlfriend kawan-kawan aku sayangkan mereka sebab girlfriend masing-masing membelai kawan-kawan aku dengan penuh kasih sayang. Tapi aku? Jangan harap. Balik-balik jawapan yang sama. Tunggu lepas kahwin. Aku bosan tahu tak! Sampai satu masa aku dah tak tahan lagi. Aku minta kami berpisah. Aku nampak air matanya berlinang tapi sikit pun aku tak rasa kasihan.

“Mungkin kita tak ada jodoh. Awak lelaki yang baik. Awak berhak dapat perempuan yang lebih baik. Saya nak awak janji dengan saya satu benda, untuk kali terakhir. Satu hari nanti bila awak jatuh cinta dan awak betul-betul sayangkan dia, hargai perempuan tu. Mudah-mudahan perempuan tu akan sayang awak, terima awak seadanya, hormati awak sebagai lelaki dan yang paling penting bahagiakan awak. Saya akan bahagia tengok awak bahagia,” tu kata-kata terakhir dia untuk aku. Dia senyum walaupun air mata berlinang.

Argh! Tak habis-habis nak tunjuk mulia. Bosanlah dengan perempuan macam ni. Malas aku menghadap dia lama-lama. Cepat-cepat aku nak blah dari situ. Tiba-tiba ada bunyi hon dan sedar-sedar aku sudah tersungkur di seberang jalan. Satu dentuman yang kuat bergema dan aku lihat dia terbaring di hadapan sebuah kereta. Dia selamatkan aku! Lelaki yang dah menyakitinya! Darah membuak-buak keluar dari kepalanya. Ambulans datang dan membawa aku dan dia pergi.

Di hospital keadaan kelam kabut. Dia perlu dibedah segera kerana kecederaan teruk di kepala. Ramai kawan-kawan dan keluarganya turut ada sama. Aku tengok seorang wanita yang hampir sebaya ibuku menangis. Mungkin ibu dia. Mengalirnya air mata seorang ibu kerana aku. Rasa bersalah menimpa aku. Aku dah sakiti dia tapi dia rela berkorban nyawa untuk aku. Aku berdoa semoga dia selamat. Semoga aku sempat meminta maaf. Semoga masih ada ruang dalam hati dia untuk aku. Dia sangat baik. Aku tak mahu kehilangan dia. Dia ikhlas sayangkan aku.

Selepas beberapa jam pembedahan selesai. Dia berada di dalam ICU. Dia koma, tapi doktor kata dia masih mampu mendengar. Tiba-tiba seorang kawannya menghampiri aku. Kawannya menghulurkan sesuatu. “Aku rasa benda ni dia nak bagi pada kau,” hanya itu yang gadis itu ucapkan pada aku. Kawannya terus berlalu selepas itu. Pandangan kawannya pada aku penuh benci. Tahukan kawan dia tentang kejadian sebenar? Yang nyata aku tak pernah mahu berbaik dengan kawan-kawan dia. Pernah juga dia bersuara tentang hal itu tapi aku sekadar buat tak tahu.

Pulang sahaja aku buka bungkusan itu. Pasti hadiah untuk hari lahirku. Hari lahirku dua minggu lagi. Balutan kertas itu kubuka dan di dalamnya ada botol kaca berbentuk hati. Di dalam botol itu penuh dengan origami berbentuk bintang. Ada kad kecil berwarna biru kegemaranku. Aku sebak membaca bait-bait dalam kad itu.

“Dalam origami bintang ni ada kata-kata saya untuk awak. Awak buka setiap hari SATU sahaja. Mungkin saya tak dapat nak hubungi awak setiap hari sebab kesibukan kerja. Tapi, bila awak baca setiap hari, anggaplah setiap hari saya berhubung dengan awak. Saya nak awak tahu setiap masa awak ada dalam hati saya. Happy Birthday sayang…”

Aku buka botol kaca berbentuk hati itu dan kuambil satu bintang. Kubuka origami itu dan di dalamnya tertulis, “Love is like a poisonous mushroom. You don’t know if it is the real thing until it is too late..” Aku tersenyum sendiri. Aku buka lagi bintang yang seterusnya. Walaupun dia meletakkan syarat satu hari cuma satu. Di dalam semua origami itu penuh kata-kata semangatnya untuk aku dan suara cintanya yang ikhlas. Demi Allah, sepanjang aku bergelar lelaki dewasa, inilah pertama kali aku menangis semahunya. Air mata aku tak berhenti mengalir sepanjang membaca kata-kata dalam origami itu sehingga habis semuanya kubaca. Aku telah menyakiti seorang wanita yang luhur.

Aku melawatnya di hospital. Walaupun mukanya penuh calar, bibirnya pucat dan kepalanya berbalut, dia tetap cantik di mata aku. Dia bukanlah wanita yang memerlukan make up tebal kerana dia memiliki kecantikan asli. Atas sebab itu aku menghalangnya terlalu rapat dengan mana-mana lelaki kerana gusar jika ada yang tertarik. Dia sekadar menurut. Demi menjaga hati aku. Aku capai tangannya yang berselirat dengan pelbagai wayar yang aku pun tak tahu. Sejuk tapi betapa lembutnya tangannya. Pertama kali aku menyentuhnya.

Aku bisikkan ketelinganya, “Sayang..saya datang… Cepatlah sedar. Saya rindukan awak. Saya banyak bersalah pada awak. Saya minta maaf,” pertama kali aku minta maaf darinya. Tiba-tiba denyutan nadinya jadi tidak menentu. Aku panic.

“Hei, apa yang kau dah buat pada dia? Tak cukup kau sakiti kawan aku?” jerkahan kawannya mengejutkan aku. Doktor dan beberapa jururawat bergegas masuk dan aku diminta keluar.

Setiap hari aku berdoa supaya dia cepat sembuh, cepat sedar. Aku gusar sekiranya Allah mengambil nyawanya. Bukan aku tidak redha dengan ketentuan, aku sedar aku masih perlukan dia. Aku sayangkan dia. Genap dua minggu, aku mendapat berita dia sudah sedar. Aku bersyukur. Inilah hadiah hari lahir yang paling bermakna untuk aku. Dia juga sudah dipindahkan ke wad biasa. Aku mahu melawat dia. Aku rindu senyuman dia.

Aku mendapat panggilan telefon yang meminta aku mengambil tempahan. Namun kerana terlalu gelojoh, aku terlanggar botol kaca bentuk hati pemberian dia. Ah, semuanya akan aku uruskan nanti. Aku biarkan serpihan kaca bertaburan di lantai.

Tak sangka dia menempah kek khas untuk aku. Dia atas kek itu tertera bahagian belakang jersi pasukan bola sepak kegemaranku, Arsenal berserta namaku dan nombor kegemaranku. Aku senyum sendiri. Bahagianya aku.

“Abang bertuah. Girlfriend abang cakap dia tak tahu apa-apa fasal bola. Dia cuma tahu pasukan apa yang abang minat dan nombor yang abang suka. Sebab tu dia tempah kek ni khas untuk abang dan minta abang ambil sebab dia nak buat surprise. Dia cakap
dia nak makan kek ni dengan abang. Kakak tu cantik, baik pulak tu. Abang kirim salam pada akak ya? Abang jaga akak tu elok-elok,” ramah gadis yang bekerja sebagai juruwang di kedai itu memberitahuku. Aku senyum sepanjang jalan ke hospital.

Sampai di hospital aku lihat dia sedang duduk di atas katil. Tiada sesiapa bersamanya. Dia sekadar termenung. Aku senyum padanya. Dia seakan terkejut melihat aku datang. Aku terfikir juga, boleh ke orang sakit makan kek? Tapi kan dia nak makan kek ni dengan aku.

“Sayang.. terima kasih kek ni. Saya happy sangat awak dah sedar. Adik cashier kedai tu kirim salam pada awak. Dia cakap awak nak makan kek ni dengan saya. Saya suapkan ya?” aku suakan sudu pada dia. Tapi sesuatu yang aku tak pernah duga, dia tepis tangan aku sampai sudu terpelanting ke lantai. Dia tak pernah kasar dengan aku. Dia selalu melayan aku dengan lembut. Aku pernah cuba pegang tangan dia pun dia tolak dengan baik. Mungkin dia terlalu terluka dengan aku.

“Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni. “Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni.

Selang beberapa hari, aku datang lagi tapi katil dia sudah kosong. Aku risau jika apa-apa yang buruk berlaku padanya. Dari jururawat aku tahu dia sudah dibenarkan pulang kerana keadaanya sudah stabil. Tapi yang mebuatkan jantung aku hampir gugur bila jururawat itu memberitahu dia masih menjalani rawatan susulan dan terapi kerana dia lumpuh. Dia lumpuh kerana aku!

Itu semua tiga tahun yang lalu. Sejak kejadian tu aku tak pernah jumpa dia lagi. Tahu apa-apa khabar berita pun tidak kerana aku memang tak pernah nak berbaik dengan kawan-kawannya. Walaupun sudah tiga tahun tapi aku masih merinduinya. Aku tak jumpa wanita yang mampu menyayangi aku lebih dari dia. Ah, panjangnya menung aku sampai nasi di hadapan mata sudah hampir dingin.

Baru aku hendak menyuap makanan ke dalam mulut, mataku terpaku pada satu wajah yang duduk selang beberapa meja dari aku. Dia? Aku pasti tu dia. Senyum dia masih sama. Tapi keadaan tidak lagi serupa. Dia sedang makan bersama lelaki lain.
Sesekali aku lihat dia mengusap perutnya. Dia mengandung. Maknanya dia sudah kahwin. Dan aku lihat lelaki yang juga makan di sebelahnya mengusap-usap tangan dia. Pasti itu suaminya. Dan aku sedar aku tak setanding suaminya sebab lelaki itu kelihatan lebih serba-serbi dari aku. Air mataku rasa ingin mengalir. Senyuman mahal milik dia yang dulu cuma untuk aku kini khas buat lelaki lain.

Suaminya lelaki bertuah. Itu aku tak nafikan. Cuma suaminya yang dapat menyentuhnya. Cuma suaminya yang dapat melihat apa yang terlindung. Dan aku sangat pasti, cuma suaminya yang mendapat takhta paling agung dalam hatinya yang suci.

Dia seperti botol kaca berbentuk hati yang pernah diberikan padaku dulu. Botol itu sudah pecah, namun aku sudah ganti dengan yang baru. Yang sama tapi tak serupa. Botol yang lama dipilih oleh dia dan yang baru dipilih oleh aku. Walapun aku masih menyimpan serpihan kaca botol itu, bentuknya tak lagi sama macam dulu. Dan sangat mustahil untuk kembali seperti dulu.

Pesanan buat semua lelaki, hargailah wanita yang menyayangi kamu. Jangan jadi macam aku. Matanya sangat cantik tapi aku selalu biarkan dia mengalirkan air mata dengan perbuatanku. Hidungnya yang kecil dan comel selalu aku sesakkan dengan asap rokokku walaupun aku tahu dia tak suka dan asap rokok boleh buat dia sakit kepala. Bibirnya sangat indah tapi aku selalu biarkan bibir itu tersenyum paksa kerana mangalah dengan setiap kemahuanku. Telinganya aku tak pernah nampak, terlindung, tapi telinga itu sering aku biarkan menerima segala marahku. Hatinya sangat lembut, dan aku selalu toreh dengan belati tajam dan aku biarkan dia merawat sendiri luka itu. Akhirnya, aku hanyalah lelaki ego yang tak memiliki apa-apa kerana dia sudah dimiliki orang lain.

* Melalui kisah ni sy nk tnyer ape sbnrnyer yg diinginkan seorg lelaki apabila die memilih pmpn itu mjd kekasih die..sekadar melampiaskan nfsu yg pasti tidak halal atau sbnar2nyer ingin mencari calon isteri yg bnar2 dpt menjaga die seumur hidop die...??

Wednesday, October 13, 2010

PERKOSAAN VISUAL (wanita kena bace)

Ketika kita masuk ke toilet, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka). Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang ganti pakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang ganti lelaki. Adalah sangat sulit untuk secara jelas mengindentifikasi permukaannya hanya dengan melihatnya saja. Saatnyalah kita untuk berhati-hati. Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?. Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing : LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI) Letakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah ! Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin boleh menyelamatkan anda dari "PERKOSAAN VISUAL" ! Para wanita : beri tahu teman-teman anda yang lain. Para lelaki: beri tahu istri, anak perempuan atau teman wanita anda Lagi info menarik Tolong sebarkan informasi ini...!

Monday, October 11, 2010

Open Your Eye-Maher Zain

Assalammualaikum sume............

arinie rase happy sgt....bkn nye bt papon..........
klas ade satu je rinie........sok pon xde sbb
sok bdk junior msuk...........lect sume busy
hari nie asyik on9 je.....hahaha,,,,pstu duk pekena org...
tp walaucmne pon sye happy gn kwn2 sya....thanks fwenzzz
sebelum sye nk tido....saye nk adiahkn something tuk sume kawan2 sya

degarkan irama lagu yg syadu nie:

Sunday, October 10, 2010

10/10/10-terbaek!!

salam.........mmbe2 blog ku...
10/10/2010---tarikh yang sangat cantik...mmg senang nk igt tarikh nie,,,,,
bestnye klu aku dapat creat something special on this date.....
mmg senang gle2 nk igat lah.......tarikh nie...sepuluh,,sepuluh,,,sepuluh....
hari nie jagk hari bersejarah.....bt angkasawan negara kita dr. Syed Muzafar Syukor dgn dr.halina...yang melangsungkan perkahwinannya pada harinie....bestnye!!!!!
selamat pengantin baru,,,selamat bertunang,,selamat,,,selamat,,,,selamat......saya ucap kan kpd yang bt majlis pd hari inie.........

nntah akupon x taw nk tulis pape g....huhuhu
nk bebel je ek........haha........aku smpi kolej lam kul 11 lebih awai kn sebb mak n abah nk p kenduri...
aku x bwak bju kurung jd xnk ikot.....huhu
smpi je kolej mak aku tgok cm rmai gak org dh blik...sme de dorg x blik or bru smpi x tawlah kn...lepas aku letak beg tman mak aku trun...mak aku bg RM10...aku amik jee..hehe
abah n mak aku balik,,,aku nek ats then on9....itulah cite ku rini...bkak radio era bg x rse sunyi...
hmmmmmmmmmmm...dadada

10.10.10,,,,,,,,dh nk abis......tungu episod 11.11.11 plak yer.......huhu

Thursday, October 7, 2010

Aktiviti 7/10/2010

Assalammualaikum...........

fara xde nk ckp pe,,,just nk g taw aktiviti harinie,,,,
klas xde ptg td ade kesatria jee,,,igt kne nek bukit larut,,rupenye kne men bola tampar...hemm
tp sye bukan men bola tmpar men baling2 bola ngan membe2 je,,huhu...men bola tmpa sakit tangan...

mlm td lepas magrib ade bacaan yasin kt bilik tv....dengan sume penghuni asrama,,,,disebabkan kebelakangan nie banyak perkara2 yg tidak diigini berlaku...histeria la..mcm2...harap2 lepasnie dah xde lg....

lepas bacaan yasin ade tazkirah dengan cik sarah...best gak la cik sarah bg tazkirah sbb ape yang die tekankan sumenya tidak terlintas di fikiranku...yang penting 2 iman,,,,klu iman x kuat mcm2 bende bleh terjadi..6 rukun iman tu mesti kene thu...percaya kpd Allah,,malaikat,,,rasul,,,kitab,,hari kiamat dan kadoq dan qadal....
contohnye klu kite tgok pasngan couple,,berpengang2ngan tangan kite jangan la jelouse plak...klu ade yg jelouse tu tandanye xde iman....sebb dorang tu bukan muhrim kan...hmm...
yang penting kite kne sentiase renungkan balik diri kite ape yang silap....dosa kita dengan Allah terlalulah banyak...bukan nya besar sgt hamba Die je.,.jd janagan lah tinggal solat bukannye banyak pon 5 waktu dari 100 waktu...yang dah dikurangkan,,,klu x mampu yang sunat bt yang wajib....walau pon abahku kuat sembahyang...rasenye abahku mmg ssh nktingal solat...tp kite kne igat yang iman tu x boleh diwarisi.....ala...mcam lagu raihan tuu..igt x??

"iman x dapat diwarisi dari seorang ayah yang bertaqwa,,,
ia xdapat dijual beli ia tiada ditepian pantai....
walau apapon caranya jua,,engkau mendaki gunung yang tinggi,,,
engkau merentas lautan api,,,namun x dapat jua dimiliki...
jika tidak kembali pada Allah......"

kita kene sentiasa beringt ape2 yang kita buat mestilah kerana Allah....termasuklah kita masuk kolej ke menuntut ilmu ke...sumenye kerana Allah....bukan atas suruhan mak ayah...
ermm ape lg ek yg cik sara pesan...ntah aku dh lupe

ha sebelum terlupa..cik sara ade bg tips untuk pendiding diri...klu kte rase ade something yang x sedap ati...kte letak jari dekat nadi kite then kite baca ayat kursi 3 kali..then...telan air liur...
selain tu,,kite bukak ayat surah ruqyah...kt laptop ataw radio ke...pejam mate dan dengar...klu sape nk hafal tu lebih baik kn sbb ayat tu adalah pendiding dri kite...
.


k lah tu aje dh ngantuk r..bubye!! sok aku ngat nk balik...next week bru aku update blog nie...

Tuesday, October 5, 2010

edit blog jee....


Ai kawan2.................
hari nie 5/10/2010-dh xde keje nk wat edit blog jee....wawawahhh
tgok!...cantik x blog nie..hehehe
bleh lar nnt klu rajin edit blikkn...huuhuhu

haarinie x bt pe....klas pon xde,,esok ade kesatria jee
mlm nie aku x mkn lg...lapa la plak...huhu
nk p peragat nasi lah,,,klu nk masak nasi kne ttup laptop..maklumlah plak kn ade 2 je...
sblum aku nk tutup laptop nie......
aku nk tingalkan kata2 mutiara...ye lah hidup nie sentiasa kne beringt kn...
klu x hhmmm....jadi same2lah kte beringat k..
tatatititutu.....

Sunday, October 3, 2010

abgku dah bertunang ??


salam sume bertemu lagi...hehehe...
hari nie saya nk cite pasal org baru yg bkal nk masuk dlm family kitorang..huhu...pendekkn cite,,aku rase gembira sgt sbb abg aku dh bertunang...yelah ank sulong katekn..ape2 pon aku nk ucapkan selamat bertunang kepada abg ku Ahmad ruzaini bin mohd hashim....n bakal kak ipar ku siti aisyah binti kamal... semoga berkekalan hingga ke hari pernikahan...n keakhir hayat...
2/10/2010-tarikh bersejarah bg dorang nie...huhu nie saya nk upload gmba2 time abg aku tunang ritu...klu sudi tengok lah..ehem2



nie gamba family kitorg je,,,tp x ckup sorg adikku izzati xde x leh ct stdy kt matrik...huhu..time nie kt umah aisyah


nie pon same...tp gan abah ...fisrt2 abah xnk bergmba last2 abah masuk gk slpas dipujuk..huhu


inie hantaran blah laki wana gold n pompuan wana biru...mne g cantik ??metilah gold kn..hehe


inie gamb time makan,,,siap buat khemah g..huhu mkn kt luar layan diri sja,..haha..
yang baju hijau tuu adik saya aidah...terlindung plak dr dia...haha..hey ble laa die nk diet ek...huhu..xpelah asalkan die selesa gn diri die..

Wednesday, September 29, 2010

kisah bulan madu

Mak Minah dan Pak Mat ada 4 orang anak perempuan yang sangat disayangi. CT, SERI, MURNI dan SURI.

Suatu hari mereka berpakat untuk kawinkan anak-anak mereka serentak. Selepas diijabkabulkan, keempat-empat anaknya bercadang untuk pergi berbulan madu.

CT berbulan madu ke Pulau Langkawi, SERI ke Pulau Tioman, MURNI ke Pulau Kapas dan SURI ke Pulau Pangkor.

Sebelum pergi Mak Minah dan Pak Mat berpesan, “nanti jangan lupa hantar berita pada mak dan abah, ceritakan macam mana bulan madu korang. Tak payah tulis panjang-panjang, pakai KOD IKLAN aje dah cukup. Ringkas, padat dan cepat”. Panjang lebar Mak Minah memberi arahan pada anak-anaknya.

Seminggu kemudian mereka terima surat dari CT yg bertulis “KFC”. Tercari-carilah kedua suami isteri tu iklan KFC, bila jumpa tersenyumlah kedua-duanya bila membaca iklan yang bertulis “HINGGA MENJILAT JARI”. Berbahagialah si CT tu rupanya kata mereka.

Esoknya terima pula surat SERI yang bertulis “PEPSI”. Maka mereka pun carilah iklan Pepsi dan tersenyum lagi keduanya bila membaca iklan yang bertulis “NIKMATNYA HINGGA KE TITISAN TERAKHIR”. Bahagia juga si SERI rupanya.

Selang beberapa hari kemudian, tiba pula surat MURNI yang bertulis “STANDARD CHARTERED”. Maka dicarilah iklan Standard Chartered, sambil tersenyum mereka membaca iklan tu “BESAR, TEGUH DAN PERAMAH!”.

“Bahagianya si MURNI tu bang,” kata Mak Minah pada Pak Mat.

Seminggu berlalu tapi masih tiada surat atau perkabaran dari SURI. 2 minggu, tak ada juga. Pak Mat dan Mak Minah mula risau dan tertanya-tanya. Masuk minggu ke-3, barulah mereka menerima surat dari SURI dengan isi kandungannya yang bertulis “AIR ASIA”. Maka bergegaslah kedua-duanya mencari iklan penerbangan Air Asia tu, sebab dah tak sabar nak tahu apa yang berlaku pada anak bongsu mereka.

Tapi, bila dibaca Mak Minah dan Pak Mat terkulat-kulat tak tau samada nak senyum atau nak nangis.

“Bahagia ke si SURI tu bang?” tanya Mak Minah pd Pak Mat.

“Ntah…” jawap Pak Mat sambil menerung dan membaca berkali-kali iklan Air Asia tu.

“APA MOTTO IKLAN TU” tanya Mak Minah lagi.

Dengan selamba dan kuat Pak Mat menjawap “7 KALI SEMINGGU - 3 JAM SEKALI - NON-STOP!!”

kisah rasulullah SAW sbg pengajaran untuk umatnya...

1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual.
2) Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina 'Aisyah menceritakan "Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga.
3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang."
4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda amat lapar waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar.Maka Nabi bertanya, "Belum ada sarapan ya Khumaira?" (Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang bererti 'Wahai yang kemerah-merahan')Aisyah menjawab dengan agak serba salah, "Belum ada apa-apa wahai Rasulullah." Rasulullah lantas berkata, "Jika begitu aku puasa saja hari ini." tanpa sedikit tergambar rasa kesal di wajahnya.
5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami memukul isterinya. Rasulullah menegur, "Mengapa engkau memukul isterimu?"Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar, "Isteriku sangat keras kepala. Sudah diberi nasihat dia tetap degil, jadi aku pukul dia.""Aku tidak bertanya alasanmu," sahut Nabi s. a. w. "Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu?"
6) Pernah baginda bersabda, "sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik dan lemah lembut terhadap isterinya." Prihatin, sabar dan tawadhuknya baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat.
7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat. Dilihat oleh para sahabat,pergerakan baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali. Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang,"Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?""Tidak, ya Umar. Alhamdulillah, aku sihat dan segar.""Ya Rasulullah...mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit..." desak Umar penuh cemas.Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat menahan rasa lapar. Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda."Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanankami tidak akan mendapatkannya buat tuan?" Lalu baginda menjawab dengan lembut, "Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban kepada umatnya?""Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak."
8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang tua yang penuh kudis, miskin dan kotor.
9) Hanya diam dan bersabar bila kain rida'nya direntap dengan kasar oleh seorang Arab Badwi hingga berbekas merah di lehernya. Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.
10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt dan rasa kehambaan yang sudah sebati dalam diri Rasulullah saw menolak sama sekali rasa ke tuanan.
11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun dalam keseorangan.
12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus-menerus beribadah hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.
13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi.Bila ditanya oleh Sayidatina 'Aisyah, "Ya Rasulullah, bukankah engkau telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?"Jawab baginda dengan lunak, "Ya 'Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang hamba?
Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur."

Monday, September 27, 2010

kenapa Allah temukan kita dengan orang yang salah?

nak tahu kenapa? dan sebabnya adalah . .

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.
2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.
5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...
6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.
8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.
9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

apa yang menyebabkan I nak post tentang ni sebabnya I baru memahami apa yang terjadi dalam kitaran kehidupan ni. So ni lah lumrah hidup kita semua "takkan ada yang baik kalau takda yang buruk" kan?

air terjun sejuk!!



ini gmba bru aku upload...best p mandi air terjun jalan kaki walau pun jauh tidak berasa penat sbb jalan smbil makn pisang goreng panas n nuget lepas hujan...haha..sedapnye!! waktu kelah makan nasi goreng ayam!....ble lar plak nk g erk..nak p nek bukit larut plak...

Trek to burmese pool



berhenti seketika untuk mengambil gmbar kenangan



29 sept 2010-pergi burmese pool gn akma mndi air terjun best...

rialiti n fantasi!
hari nie aku menangis..mengapa aku menagis? hanya kerna seorg lelaki yg mempermain kn hati seorg insn yang bernama wanita...kecewanya aku apabila diperbodohkan selama 2 thun lebih...klu benar dia lelaki sejati kenapa x menonjolkan diri...mengapa3?!! aku menerima seseorang bukan sbb suka2....aku mnerimanya krna dia adlh seseorg yang aku idmkan slma ini...aku x pernah mempermainkan org...knp org sering mempermainkn aku.....sob3! itu lah hakikat yang perlu aku terima apabla bercinta di alam maya...nma org yg aku cinta slama ini x perna wujud...ya allah aku redha dgn ketentuan mu ya allah...jika ini suratan ketentuanmu...moga ada hikmah disebalik semua ini...aku harap aku xkn diperbodohkan lg kerna terlalu banyak pengalamn pahit dan manis telah kutempuhi dlm percintaan yang lepas2. klu ade jodoh di hujung dunia pon pasti akn bertemu...klu xde jodoh depn matepon xkn nmpak..papepon aku perlu teruskan hidupku...tidak perlu dikenang mase lalu...semua itu memberi pengajaran untuk ku untuk teruskn kehidupan ini...hidup mesti ceria selalu..senyum sokmo!! ^_^

jamuan kolej multimedia utara



24 sept 2010...jamuan kolej multimedia utara...ini lah jamuan raya yang terakhir di kolej ini yg saya hadiri...lepas nie mybe dh x mai dah kot...klu dh kuar ssh nk mai dh walu dekt...sbb kwn dh xde kt situ....papepun best sgt dpt bergmba gn kwn2 yang x penah bergmba ngn mereka sblm nie...walau pon majlis tu x semeriah dulu......selamt hari raye..huhu

Sunday, September 5, 2010

bilikku sebelum...




salam...ha ine bilik tidur kt hostelku cantik x? boleh lar..hehe(perasan) nie blum diubahsuaikn...klu dh diubah suai cmne lak ek??? smlam aku n my roommate p taiping bli barang2 tuk pertandingan menghias pintu bilik sempena hari kemerdekaan yg dh lepas dn hari raya aidilfitri..puas kitorang pusing hampir satu bandar taiping tp x jgk jmpa bende yang kitorang cari...bukak pose pon lambat...tp seb bek ade tempat duduk kt restoran larut matang tuu..huhu...p kedai len sume penuh...walu cmne pon sempat gak km berbuke time tu...lepas bukak pose pon km cari gk bende tu..tp tetp x jmpe...hhmmm...last2 amik keputusan blik je lah..tunggu teksi pon lme gak ade lar lam 20 minit ..seb bek ade klu x blik jln kaki lah km..huhu...malm tu km menghias pintu bilik n lam bilik..kitorang buat nie bukan ape sebab xnk km dimerid kan lg.. esok dorang nk amik markah dh ...tp klu bilik km terpilih alhamdullilah.. :) korang nk taw cmne hasilnye tungu n nantikan ye!!..hehe

Saturday, September 4, 2010

UCAPAN PENGANTI DIRI



sungguh jauh dihujung buana
serasa sayu mengenang desa
manakan sama berhari raya
dimusim sejuk terkenang bonda

kampung dan desa dalam ingatan
bagi perantau kini berjauhan
mengharap reseki tahun hadapan
syawal bersama keluarga dan taulan

kueh raya pasti dimakan
makan bersama ketika azan
selamat hari raya diucapkan
jangan dilupa bermaaf-maafan

org miskin dan kaya
ketupat rendang terbayang
berhati-hati dijalan raya
ingat lah orang tersayang

biskut muyie kueh layang
kueh layang dimasak kurma
pandu berhati buat tersayang
agar dapat beraya bersama

Membeli – belah di pasar raya,
sambil mengorat Anak Pak Ali.
kalau puasa, Selamat Hari Raya
kalau tak puasa selamat Hari Depavali

Roti sebuku petai sepapan,
Daun ketupat daun palas,
SMS pengganti kad ucapan,
Tanda ingatan tulus ikhlas.

Ada kalanya mata salah melihat,
mulut terlanjur bicara,
hati berprasangka,
janji terabai, Maaf zahir dipinta..

Ada ketikanya MATA silap memandang,
TELINGA salah mendengar, LIDAH t’lanjur berkata,
FIKIRAN khilaf menafsir & HATI silap menduga.
Mohon maaf atas segalanya.

Ada mata pandanglah keindahan,
Ada mulut berbudilah pertuturan,
Ada hati berilah kesayangan,
Ada salah silap silalah maafkan

Raya dinanti-nanti,
anak bulan dicari-cari,
nak tunggu ape lagi,
dah sampai masa kite nak ber-happy-happy

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

DENGAN INGATAN TULUS IKLAS

MAAF ZAHIR DAN BATIN